"Lapplisa"

Idag fick jag ett samtal, som jag blev glad över. Jag fick beskedet att jag blev erbjuden en tjänst som parkeringsvakt och självklart tackade jag JA till det. Helt underbart att få börja jobba och få ordning på mitt liv igen.


image109


Som parkeringsvakt behöver du vara bra på att kommunicera och kunna handskas med människor på ett bra sätt. Det här är ett jobb där du får vara mycket utomhus.

 
  
 
  
 
En parkeringsvakt ser till att parkerings- och stoppförbudsbestämmelser följs; att bilar inte parkeras på övergångställen, i lastzoner, på innergårdar i bostadsområden eller på handikapparkering. Parkeringsvakten ser också till att inte obehöriga parkerar på förhyrda parkeringsplatser samt att parkeringsavgifter betalas. Arbetet kan också bestå av att ta betalt i ett parkeringsgarage.

Om reglerna inte följs skrivs en parkeringsanmärkning/kontrollavgift.

En del parkeringsvakter arbetar dagtid, men parkeringsövervakning sker dygnet runt, vilket innebär att många arbetar efter ett rullande schema. Parkeringsvakten kan också patrullera med bil.

I arbetsuppgifterna ingår att rapportera om hål i gator och om klotter samt att ge turistinformation.

Som parkeringsvakt ska man kunna informera allmänheten om de parkeringsregler som gäller. Det är viktigt att bemöta allmänheten på ett respektfullt sätt. Under ett arbetspass får man många frågor om bland annat gatuadresser, färdvägar och kommunikationsmedel. Därför är förmågan att kommunicera och ge bra information viktiga egenskaper för en parkeringsvakt.

En parkeringsvakt går mycket och det kan bli många kilometer per arbetspass. De flesta parkeringsvakter arbetar två och två, men ensamarbete förekommer.

Den tekniska utvecklingen påverkar även parkeringsvakternas arbete. Det blir allt vanligare att vara uppkopplad på olika databaser via en handdator under sitt arbetspass.

Parkeringsvakter kan vara anställd hos kommunen eller hos parkeringsbolag eller bevakningsföretag.

En kommunanställd parkeringsvakt kan arbeta med bortforsling av bilar som hindrar trafiken och med lotsning av tunga fordon som behöver assistans för att ta sig fram i stan.

Som parkeringsvakt kan man gå vidare och bli arbetsledare. Arbetsledare i kommunal tjänst planerar och leder det dagliga arbetet, lägger scheman och har administrativa arbetsuppgifter. På ett bevakningsföretag deltar arbetsledaren i det praktiska arbetet som man även leder och planerar.

Parkeringsvakter utbildas internt.

Utbildningen av parkeringsvakter anställda inom kommuner är föreskriven av Rikspolisstyrelsen och för att bli anställd krävs att du avlägger ett godkänt prov efter utbildningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0